Onze webwinkel maakt gebruik van cookies om een ​​betere gebruikerservaring te bieden en we raden u aan om het gebruik ervan te accepteren voor een optimale sitewerking.

Verzamelaarsmarkt.nl
Assortiment

Nederland 25 gulden 1989 'Roodborstje'

Kies uw product

UNC 85-1
€ 25,00
Zf 85-1
€ 15,00
Nederland 25 Gulden 1989 Roodborstje

Officieel heet hij "roodborstje", maar in de volksmond zou het wel een "geeltje" blijven dacht men. Een historische benaming: In 1925 was er voor het laatst een biljet van 25 gulden met die kleur. De naam leeft echter nog steeds voort. Vandaag komt de nieuwste generatie "vijfentwintigjes" in de roulatie. Net zo rood als de voorganger; van verdere gelijkenis is echter geen sprake.

Het nieuwe bankbiljet vervult een voortrekkersrol. Binnen tien jaar zullen alle gangbare coupures vervangen zijn, zo deelde dr. W. F. Duisenberg, directeur van De Nederlandsche Bank (DNB), bij de presentatie van het biljet mee. J. T. G. Drupsteen, de ontwerper van het "roodborstje", zal ook de rest van het papiergeld van een nieuw jasje voorzien. De biljetten worden vervangen om „vervalsers een stap voor te blijven", aldus Duisenberg.

Duisenberg liet weten het een „prachtig biljet" te vinden. Hoe het publiek erop zal reageren is nog even afwachten. Vast staat in ieder geval dat dit betaalmiddel weinig gelijkenis vertoont met wat Nederland gewend was. De komst van "snip", "zonnebloem" en "vuurtoren" (respectievelijk 100, 50 en 250 gulden) was al een hele stap na de vaderlandse bekendheden die hen voorgingen. Dit biljet stelt echter in het geheel niets voor. Dat wil zeggen: er is geen herkenbare afbeelding aanwezig. Of het zou de op de achterkant geplaatste streepjescode moeten zijn, die de vroegere cijferreeks vervangt. Dit biljet is overigens als eerste ter wereld voorzien van een dergelijke code!

Enthousiast deed Duisenberg uit de doeken aan welke vier echtheidskenmerken het "roodborstje" te herkennen is. Een paar waren al bekend. Het watermerk bij voorbeeld, waar dit biljet zijn naam aan dankt, stelt een roodborstje voor. De voelbare inktlaag (voor blinden en slechtzienden) is ook al jaren in gebruik. Nieuw is wel dat de prominent aanwezige cijfers voorzien zijn van een extra laag inkt. De "bolletjes" zijn vervangen door l-vormige verdikkingen.

Een doorzichtvenster - op de voorkant staat een deel van de afbeelding, op de achterkant de rest; tegen het licht moet het een geheel lijken— komt ook op het biljet van 250 gulden al voor. Het briefje van 25 heeft er twee, voorstellend een tulp en een klaproos. Als laatste kenmerk noemde Duisenberg nog de kleine letters op het biljet, die zelfs de slimste kopieerapparaten niet leesbaar na zouden kunnen maken.

Specificaties
Het bankbiljet Nederland 25 gulden 1989 is uitgegeven op 5 april 1989. De afmeting van het bankbiljet van vijfentwintig gulden 1989 is 71 x 140 mm.

Deze vijfentwintig gulden van 1989 is uitgegeven in 1 variant; (ook wel catalogusnummer genoemd) namelijk:
 • Cat. Nr. 85-1 - 10 cijfers onder streepjescode, met daarop 2 handtekeningen van De Swaan / Duisenberg.

Waarde Nederland 25 gulden 1989 Roodborstje
De waarde van een 25 gulden 1989 is afhankelijk van de kwaliteit van het bankbiljet, te herkennen aan de hoeveelheid gebruikerssporen uit die periode. De verzamelwaarde van het Nederlandse 25 gulden biljet uit 1989 wordt bepaald door de kwaliteit van het biljet. Hoe hoger de kwaliteit van het bankbiljet hoe meer waarde dit bankbiljet vertegenwoordigt.

Omschrijving van de kwaliteit van de Nederlandse 25 gulden 1989 vindt u onder kwaliteitsomschrijving. Mocht u desondanks na het lezen van deze omschrijving nog vragen hebben? Neem dan gerust contact met ons op.

Heeft u interesse in het kopen van een Nederlands bankbiljet 25 gulden 1989? Bestel nu het Nederlandse bankbiljet van 25 gulden 1989 via onze webwinkel verzamelaarsmarkt. Mocht u vragen hebben dan kunt u altijd contact opnemen met een van onze adviseurs.

Verkopen Nederland 25 gulden 1989 Roodborstje
Heeft u het bankbiljet van vijfentwintig gulden 1989 uit een erfenis verkregen (of wellicht misschien wel een hele bankbiljettenverzameling) en wilt u deze verkopen, dan kunt u ook terecht bij verzamelaarsmarkt. Onze taxateurs kunnen vrijblijvend de waarde van uw collectie taxeren zodat u weet wat het oplevert. Elke week zijn er weer taxatiedagen in heel Nederland om uw verzameling geheel vrijblijvend op waarde te beoordelen. Uiteraard met de mogelijkheid om uw verzameling aan ons te verkopen.

Specificaties

 • Soort
  25 gulden
 • AFM
  76 x 142 mm
 • AV.nr
  57.1
 • Cat.Nr.
  85-1
 • Jaar
  1989
 • Land
  Nederland

Deel dit product op...

Pinterest

We helpen u graag!

Bezoek ons

Kantoor Klaaswaal
Industrieweg 24
3286 BW Klaaswaal, Nederland

Route Locaties

© Verzamelaarsmarkt.nl, onderdeel van De Ruiter BV