Onze webwinkel maakt gebruik van cookies om een ​​betere gebruikerservaring te bieden en we raden u aan om het gebruik ervan te accepteren voor een optimale sitewerking.

Verzamelaarsmarkt.nl
Assortiment

Hollandse Helden - Gouden eeuw serie Deel 2: Frederik Hendrik

Kies uw product

Op 23 april 1625 overleed stadhouder Mourits van Nassau door ziekte. Maurtis' halfbroer Frederik Hendrik werd verkozen tot stadhouder en moest in moeilijke omstandigheden de leiding over het leger op zich nemen om het Spaanse leger te verslaan. De veldtochten en belegeringen verliepen moeizaam. In 1626 werd Oldenzaal heroverd, het jaar daarop volgde Groenlo. Toen Piet Hein de zilvervloot veroverde, stroomde het broodnodige geld binnen en kon Frederik Hendrik met meer slagkracht operen. Ook door de financiële uitputting van Spanje kreeg hij meer ruimte. Zijn oog viel op de stad 's Hertogenbosch, die ook wel de bijnaam 'moerasdraak' had. Deze stad was moeilijk in te nemen vanwege de omliggende moerassen. Met behulp van een verdedigingslinie die door de belegeraars rondom de stad werden gelegd, werd 's Hertogenbosch ingesloten en de bevoorrading afgesneden. 

Door de goed verdedigbare linie wist Frederik Hendrik de Spanjaarden weg te houden. Langzaam werden ondertussen de moerassen rond de stad doormiddel van molens drooggemalen en zo kon men Den Bosch innemen. De val van de stad was een grote klap voor Koning Filips IV. Frederik Hendrik maakt veel gebruik van deze belegeringstechniek, wat hem de bijnaam 'Stedendwinger' opleverde.
Bij de belegering van steden bemanden musketiers en piekeniers de fortificaties. Om eventuele uitbraakpogingen vanuit de stad tegen te gaan, werd de ruiterij ingezet. Hoewel de infanterie het belangrijkst was bij een belegering, stond de ruiterij vanouds het meest in aanzien. Het prestige van deze legereenheid blijkt wel uit de beeltenis van een ruiter op verschillende munten in de Republiek, zoals te zien is op bijvoorbeeld dukatons en rijdersschellingen.  

Let op! Vanwege het unieke karakter van de munten zullen ze in werkelijkheid verschillen van de productfoto's.

Onze andere historische sets gemist? Klik hier voor de producten!

Specificaties

  • Land
    Nederland
  • Thema
    Historische set

Deel dit product op...

Pinterest

We helpen u graag!

Bezoek ons

Kantoor Klaaswaal
Industrieweg 24
3286 BW Klaaswaal, Nederland

Route Locaties

© Verzamelaarsmarkt.nl, onderdeel van De Ruiter BV