Onze webwinkel maakt gebruik van cookies om een ​​betere gebruikerservaring te bieden en we raden u aan om het gebruik ervan te accepteren voor een optimale sitewerking.

Verzamelaarsmarkt.nl
Assortiment

Historische set Middelburg - Zilveren dukaat

Kies uw product

Rond de tiende eeuw ontstond er aan de rivier de Arna op het eiland Walcheren een nederzetting die voornamelijk van de landbouw leefde. Omstreeks 1103 maakte de monnik Thiofried in zijn levensbeschrijving van Willibrord al melding van Mitthelburgensis portus als handelsnederzetting.

De gunstige ligging aan de rivier had reeds toen van de boeren handelaars gemaakt. Langzaam maar zeker groeide Middelburg uit als bestuurscentrum van Walcheren. Verschillende kloosters vestigden zich daar en de plek kreeg in 1217 stadsrechten. Door de lakenhandel met Engeland ontwikkelde de stad zich steeds meer als voorhaven van de belangrijke handelssteden Brugge, Gent en Antwerpen. Toen deze Belgische handelssteden begonnen af te takelen, maakte Middelburg een bloeiperiode door. Door de blokkade van de Schelde door de Zeeuwse marine raakte Middelburg haar achterland kwijt, maar door haar actieve handelspolitiek en door de vestiging van uit Antwerpen gevluchte kooplieden in de stad kwam de handel tot grote bloei. 

Middelburg speelde een belangrijke rol in de oprichting van de VOC en de WIC. Deze organisaties hadden belangrijke afdelingen in de stad. De bloeiperiode van Middelburg zou ongeveer tot halverwege de zeventiende eeuw voortduren. Hierna stagneerde de groei van de stad. Tijdens het hoogtepunt van Middelburgs bloeiperiode wilden de staten van Zeeland een eigen munt oprichten. In 1579 dienden zij hiervoor een verzoek in bij de algemene Statenvergadering in Antwerpen. De staten van Holland, waaronder de muntslag van Zeeland eerst viel, waren hier niet blij mee. 

Ondanks verschillende dwangmiddelen ging de oprichting van een eigen munt door en vanaf 1580 werden er voor het eerst Zeeuwse munten geslagen. Dit vond plaats in Middelburg, iets wat nog steeds goed te zien is aan de beeltenis van de wachttorentje op de munt; het stadswapen van Middelburg. 

Let op! Vanwege het unieke karakter van de munten zullen ze in werkelijkheid verschillen van de productfoto's.

Onze andere historische sets gemist? Klik hier voor de producten!

Specificaties

  • Land
    Nederland
  • Thema
    Historische set

Deel dit product op...

Pinterest

We helpen u graag!

Bezoek ons

Kantoor Klaaswaal
Industrieweg 24
3286 BW Klaaswaal, Nederland

Route Locaties

© Verzamelaarsmarkt.nl, onderdeel van De Ruiter BV