Onze webwinkel maakt gebruik van cookies om een ​​betere gebruikerservaring te bieden en we raden u aan om het gebruik ervan te accepteren voor een optimale sitewerking.

Verzamelaarsmarkt.nl
Assortiment

Hollandse helden serie Deel 2: Tweede wereldoorlog - Verzetsstrijder Hannie Schaft

Kies uw product

'Mörderin' werd ze genoemd door de Sicherheitspolizei. Een bijnaam die ze te danken had aan de liquidaties waar zij gesignaleerd was. Ze was met haar rode haar ook een herkenbare verschijning. Dit 'meisje met het rode haar' was Hannie Schaft. 

Hannie Schaft werd in 1920 geboren als Jo Schaft en groeide op in een socialistisch gezin. Ze was een succesvolle studente aan de Universiteit van Amsterdam, waar ze in 1938 rechten ging studeren. Ze specialiseerde zich in volkerenrecht. Ze raakte op de universiteit bevriend met de Joodse Philine Polak en Sonja Frenk. 
Naarmate de maatregelen tegen de Joden heviger en ingrijpender werden, kwam Jo steeds meer in verzet. De eerste echte verzetsdaad was het stelen van persoonsbewijzen voor het vervalsen ervan. Eerst deed zij dit voor haar twee vriendinnen.

Na verschillende razzia's wilde Jo zich aansluiten bij het verzet. In 1943 deed zij dat en moest zij in contact komen met Truus en Freddy Oversteegen. Vanaf toen werkten deze drie vaak samen. Zij verschaften inlichtingen, vervoerden illegale kranten en wapens en hielden onderduikers. Ook papten ze aan met Duitsers in het zwembad van Overveen om inlichtingen van hen los te krijgen, daarnaast stalen ze twee revolvers. Jo wilde actiever verzet plegen. Na de geslaagde vuurproef werd ze ingezet om gevaarlijke verraders en SD'ers te liquideren. Uiteindelijk werd haar naam bekend en moest ze onderduiken en haar uiterlijk veranderen. Hier neemt ze de naam Johanna ''Hannie'' Elderkamp aan. In 1945 wordt ze aangehouden met illegale kranten bij zich, ze wordt herkend en in hechtenis gezet. 

Na dagenlang verhoord te zijn en bekend te hebben wordt Hannie uit de gevangenis gehaald om geëxecuteerd te worden. Op 17 april 1945 wordt Jannetje Johanna ''Hannie'' Schaft omgebracht door de bezetter. Deze munten zijn een teken van de bezetting in Nederland, waar de bezetter kostbaarheden weghaalde uit het land. Dit deden ze niet enkel met de kostbare metalen, maar vaak ook met mensenlevens zoals het verhaal hierboven verteld. 

Let op! Vanwege het unieke karakter van de munten zullen ze in werkelijkheid verschillen van de productfoto's.

Onze andere historische sets gemist? Klik hier voor de producten!

Specificaties

  • Land
    Nederland
  • Thema
    Historische set

Deel dit product op...

Pinterest

We helpen u graag!

Bezoek ons

Kantoor Klaaswaal
Industrieweg 24
3286 BW Klaaswaal, Nederland

Route Locaties

© Verzamelaarsmarkt.nl, onderdeel van De Ruiter BV