U heeft nog geen artikelen in uw winkelwagen.

Verzamelaarsmarkt.nl review stars
8,7 / 10
441

 


Euro's | Zoek op LAND
Andorra
België
Cyprus
Duitsland
Estland
Finland
Frankrijk
Griekenland
Ierland
Italië
Letland
Litouwen
Luxemburg
Malta
Monaco
Nederland
Oostenrijk
Portugal
San Marino
Slovenië
Slowakije
Spanje
Vaticaanstad

Estland
BU-Sets / Muntsets »
 
Euroseries 1 ct t/m 2E op jaartal »
 
Geboorte Sets »
 
Gelegenheidseuro's »
 
Huwelijks Sets »
 
Proofsets »
 
Speciale 2 euromunten »
 
Speciale 2 euromunten in kleur »
 
Starterkits »
 


 

(Maak hierboven uw keuze)

   

Estland

Republiek
Oppervlakte: 45.227 km²
Hoofdstad: Tallinn
Inwoners: 1,34 miljoen (2014)
Toetreding tot de EU: 2004
Oude munteenheid: Estse kroon
 
Estland (Estisch: Eesti) officieel de Republiek Estland (Eesti Vabariik) is een land in Noordoost-Europa, dat in het westen wordt begrensd door de Oostzee, in het noorden door de Finse Golf, in het oosten door Rusland en in het zuiden door Letland. Het is het noordelijkste en kleinste van de drie Baltische landen, en het onderscheidt zich van de andere Baltische staten Letland en Litouwen door onder andere de taal, die Finoegrisch is en niet Baltisch. Per 1 januari 2011 werd de Estse kroon vervangen door de euro. Estland is lid van de EU en lid van de NAVO.
In de jaren 90 heeft Estland vergaande economische liberaliseringen doorgevoerd, zo is er in 1994 een vlaktaks ingevoerd. Estland stond in 2007 op de twaalfde plek op de ranglijst van economische vrijheid van de conservatieve Heritage Foundation. In 2004 groeide het bruto binnenlands product met 6,2%.
In mei 2010 besliste de Europese Commissie dat Estland op 1 januari 2011 de euro mag invoeren. Estland had op dat moment een begrotingstekort van 1,7 % van het bruto binnenlands product, wat beter was dan elk ander lid van de eurozone, en een schuldgraad van 7,5 %, wat ongeveer een tiende van het gemiddelde voor de eurozone bedroeg. Estlands toetreding tot de eurozone kwam net tijdens de Griekse crisis en kwam volgens heel wat analisten daardoor op een slecht moment.
Informatietechnologie is een zeer belangrijke sector van de Estse economie. Zo is bijvoorbeeld Skype ontwikkeld in Estland. De arbeidsmarkt in Estland is niet erg sterk maar richt zich steeds verder op de Europese markt.