U heeft nog geen artikelen in uw winkelwagen.

Verzamelaarsmarkt.nl review stars
8,8 / 10
433


Ik wil mijn euro's verkopen
Contact


In samenwerking met: PostzegelsmetKorting.nl Facebook VZM


Wij zijn aangesloten bij:
NVMH - Nederlandse vereniging van Munthandelaren
NVPH - Nederlandse vereniging van Postzegelhandelaren
IBNS - Nederlandse vereniging van Papiergeldverzamelaars
 

Nieuwsbrief
Direct geinformeerd worden over onze laatste aanbiedingen?

Meld u aan voor onze nieuws- brief:  
Zoeken
Contact


 


Euro's | Zoek op LAND
Andorra
België
Cyprus
Duitsland
Estland
Finland
Frankrijk
Griekenland
Ierland
Italië
Letland
Litouwen
Luxemburg
Malta
Monaco
Nederland
Oostenrijk
Portugal
San Marino
Slovenië
Slowakije
Spanje
Vaticaanstad

Cyprus
BU-Sets / Muntsets »
 
Euroseries 1 ct t/m 2E op jaartal »
 
Muntrollen 1, 2 en 5 cnt »
 
Speciale 2 euromunten »
 
Speciale 2 euromunten in kleur »
 
Starterkits »
 


 

(Maak hierboven uw keuze)

   

Cyprus  

Republiek
Oppervlakte: 9.251 km² 
Hoofdstad: Nicosia
Inwoners: 0,84 miljoen (2014)
Toetreding tot de EU: 2004
Oude munteenheid: Cypriotische pond

  
De Republiek Cyprus (Grieks: Κύπρος Δημοκρατία, Kýpros Dimokratia; Turks: Kıbrıs Cumhuriyeti) is gelegen op het gelijknamige eiland Cyprus in het oosten van de Middellandse Zee, ca. 70 km ten zuiden van Turkije en 105 km ten westen van Syrië. Cyprus behoort geografisch gezien tot het Aziatische continent, echter om politieke en culturele redenen wordt Cyprus tot Europa gerekend. Cyprus is sinds 2004 lid van de Europese Unie.
Sinds 1983 bestaat op het noordelijk deel van het eiland de Turkse Republiek Noord-Cyprus, die alleen door Turkije wordt erkend. Het eiland is daarmee feitelijk in tweeën gedeeld.
De economie steunt vooral op de export van agrarische producten (m.n. citrusvruchten, aardappelen, druiven, tabak) en op de inkomsten uit het toerisme. De visserij is nauwelijks van belang: de wateren rond het eiland zijn arm aan vis. Er is enige mijnbouw: koper- en ijzererts, marmer en gips. (Het Nederlandse woord koper komt van κυπρoς, de Griekse naam van Cyprus, hoewel niet duidelijk is of het eiland naar koper is vernoemd of koper naar het eiland).
Er is een groot verschil in welvaart tussen het Noorden en het Zuiden. Grieks-Cyprus onderhoudt internationale economische betrekkingen en is sinds 1 mei 2004 lid van de EU. Mede door de open economie is de welvaart in het Griekse deel hoger dan in het Turkse deel. Het Turkse deel is voor de economie afhankelijk van Turkije. Het wordt niet erkend, waardoor economische betrekkingen en handel buiten Turkije niet mogelijk zijn. Als gevolg hiervan is de welvaart aanzienlijk lager. Om dit verschil in welvaart te verkleinen heeft de Europese Unie financiële steun aan het Noorden beloofd. Uit protest wordt dit echter geblokkeerd door de Grieks-Cypriotische parlementsleden in de EU.
Op 1 januari 2008 heeft Cyprus samen met Malta de euro ingevoerd . Zij zijn daarmee het 14e en het 15e euroland. De euro vervangt hiermee het Cypriotisch pond.