U heeft nog geen artikelen in uw winkelwagen.


Nederland en Overzee
Munten Wereld

Snel Bestellen:


Catalogus / Downloads
bekijk hier het overzicht »

5 gulden (Goud) negotiepenning Koning Willem III

Voorbeeld afbeelding Voorbeeld afbeelding
 
Kwaliteit
Prijs
werkelijke afbeelding
€ 4.250,00
Bestellen
functies
werkelijke afbeelding
€ 3.950,00
Bestellen
functies
werkelijke afbeelding
€ 3.500,00
Bestellen
functies

Een 5 guldenstuk kreeg je liever in de tijd dat een Willem of Wilhelmina regeerde. Wanneer u in de tijd erna een 5 gulden had, was die in waarde nogal gezakt, van goud naar goudkleurig verbronsd nikkel. Maar zoekt u er nu juist één van Willem de Derde dan heeft u nog de gouden munt. Hierop ziet u een borstbeeld naar links en op de halsafsnede diepliggend: VDK. Draaien we het muntje, dan ziet u een gekroond Nederlands wapen tussen twee samengebonden eikentakken. De 5 gulden van Willem III, ook vanaf 1847 de halve negotiepenning genoemd. (Dit is een gouden penning die geen nominale waarde meer heeft, het gewicht en het goudgehalte bepaalde de waarde) De munt heeft een gekartelde rand, het goud gehalte 900/1000, weegt 3,3645 gram en heeft een doorsnede van 18,5 mm. Het muntmeesterteken is een zwaard, dit is gekomen met de nieuwe muntmeester tijdens de regeerperiode van Willem II.

Willem III regeerde van 1849- 1890. Ondanks deze lange tijd zijn er maar in twee jaren 5 guldens geslagen. Dit betreffen de jaren 1850 en 1851. De oplage in het jaar 1850 zijn maar enkele proefstukken, dus een zeldzame munt. En hoe zeldzamer, hoe meer waarde het vertegenwoordigd. Deze halve negotiepenning is verkrijgbaar in verschillende kwaliteiten. Van Fraai tot en met FDC, vanzelfsprekend ook in prijs oplopend. Van het jaar 1851 zijn er vervalsingen bekend. Let dus altijd op bij aanschaf van deze munt. Bent u een NVMH-lid? Dan kunt u de munt altijd laten keuren bij de NVMH- keuringscommissie. Dat kunt u dus ook laten doen door een van onze muntenkenners.

Al steeds opzoek naar de 5 gulden Willem III? U kunt hier terecht, ook voor verdere informatie of als u iets aan te bieden heeft. Neem vrijblijvend contact op, we helpen u graag verder.