U heeft nog geen artikelen in uw winkelwagen.

Duurste postzegel ter wereld verkocht voor 9,5 miljoen dollar

woensdag 18 juni 2014


De One-Cent-Magenta uit Brits Guyana is dinsdagavond (plaatselijke tijd) 9,5 miljoen dollar (7 miljoen euro) betaald voor een postzegel van één cent. De One-Cent-Magenta uit Brits Guyana is daarmee de duurste ter wereld. Na twee minuten werd de postzegel al toegewezen aan een anonieme koper, die telefonisch meebood. De zegel van 2,5 bij 3,2 centimeter groot komt oorspronkelijk uit Brits Guyana en stamt uit 1856.

'Telkens als hij geveild en verkocht wordt, haalt hij de hoogste prijs ooit voor een postzegel', aldus een woordvoerder van Sotheby's. 'Het is altijd al de beroemdste stempel ter wereld geweest. Het is zo'n object dat door een groot mysterie omringd wordt.'


De One-Cent-Magenta uit Brits Guyana


Er bestaat nog maar één exemplaar van de zeldzame zwart op paarse postzegel uit Brits Guyana. Het is een afbeelding van een driemaster met daarbij de Latijnse spreuk "Damus Petimusque Que Vicissim" (we geven en zoeken in ruil).

La Renotiere von Ferrary
De zegel is in 1856 gedrukt en eigenlijk uit nood geboren. Een schip met postzegels uit Groot-Brittannië liep vertraging op en het lokale postkantoor liet een aantal postzegels van één en vier cent drukken om te gebruiken totdat het schip zou aankomen.

In de afgelopen anderhalve eeuw die sindsdien is verstreken, is de zegel verschillende keren verkocht. Daarbij brak de One-Cent Magenta drie keer het record voor de duurste postzegel ooit. De eerste eigenaar was een 12-jarige Schotse jongen die in Zuid-Amerika woonde. Hij vond de zegel in 1873 tussen familiepapieren en verkocht hem voor een paar shilling aan een lokale filatelist.

Via enkele omzwervingen belandde de zegel in handen van Philippe la Renotiere von Ferrary, een graaf uit Oostenrijk-Hongarije die waarschijnlijk de meest complete postzegelverzameling ter wereld bezat. Zijn verzameling werd tijdens de Eerste Wereldoorlog door Frankrijk in beslag genomen, opgedeeld en verkocht. In 1922 betaalde een Amerikaans textielmagnaat 35.000 dollar. Een record voor één enkele zegel.

George V
Daarmee viste de Britse koning George V achter het net. Hij bood mee omdat de zegel de enige postzegel van enige importantie is die ontbreekt in de filatelie-collectie van de Britse koninklijke familie. Er wordt dan ook gespeculeerd dat de Britse koningin Elizabeth II deze keer mee heeft geboden.

De zegel wisselde in 1970 en 1980 nogmaals voor recordbedragen van eigenaar, respectievelijk 280.000 en 935.000 dollar. De laatste eigenaar was John E. Du Pont (1938-2010), nazaat van de hugenoot Du Pont die in het begin van de negentiende eeuw vanuit Frankrijk naar de VS vluchtte en een buskruitfabriek opzette. Het bedrijf groeide uit tot een van de grootste chemische bedrijven ter wereld. De zegel is nu verkocht door de erfgenamen van Du Pont.
Bron: AFP