U heeft nog geen artikelen in uw winkelwagen.

Miljoenenschat uit gezonken schip te koop

dinsdag 30 januari 2018


Ruim vijftig miljoen dollar aan goudstaven en munten is binnenkort te zien voor het publiek, nadat de schat meer dan 150 jaar op de bodem van de oceaan heeft gelegen.

De schat is opgedoken uit het wrak van het stoomschip Central America, dat in 1857 verging in een orkaan voor de kust van de Amerikaanse staat South Carolina. Het postschip was volgeladen met goud. Meer dan vierhonderd opvarenden kwamen om het leven en de schipbreuk leidde tot economische paniek omdat er zoveel goud verloren was gegaan.

Overigens zit de ontdekker van de schat in de gevangenis. Schattenjager Tommy Thompson vond het schip in 1988 nadat hij 161 investeerders bereid had gevonden de zoektocht te financieren. Toen de schat was gevonden verkocht Thompson 532 goudstaven en duizenden munten. Uiteindelijk klaagden de investeerders op hun beurt Thompson aan omdat ze hun geld niet hadden teruggekregen. Hij belandde in de cel en geeft nog steeds geen antwoord op de locatie van honderden ontbrekende munten.

De ruim 3 duizend gouden munten, 45 goudstaven en meer dan 36 kilo goudstof liggen nu nog in een laboratorium om te worden schoongemaakt. Volgende maand wordt de schat tentoongesteld in de staat Californië. Volgens het bedrijf dat het goud mag gaan verkopen kan één muntje al meer dan een miljoen dollar opleveren, vanwege de zeldzaamheid en vanwege het verhaal erachter.

Bron & foto's: AP