Onze webwinkel maakt gebruik van cookies om een ​​betere gebruikerservaring te bieden en we raden u aan om het gebruik ervan te accepteren voor een optimale sitewerking.

Verzamelaarsmarkt.nl
Assortiment

Erflaters-I serie Deel 2: Christiaan Huygens

Kies uw product

Zf+
€ 39,95

Nu beschikbaar: een mooi Christiaan Huygens 25 Gulden biljet incl. certificaat. Hieronder vindt u de vertaling van de eerste bladzijde uit het Systema saturnium, deze tekst staat ook afgedrukt op de achterkant van het certificaat. 

Toen Galilei de kijkers, die heerlijke uitvinding van onze Nederlanden, aanwendde voor bestudering van de hemel, en als eerste aan de stervelingen de toegang verstrekte tot de opmerkelijke verschijnselen van de planeten, schenen zijn ontdekkingen aangaande de ster van Saturnus wel bij uitstek de verwondering waardig te zijn. Want de andere zaken, hoewel terecht te bewonderen en te roemen, waren toch niet zodanig dat men moeite moest doen om uit te vinden door wat voor oorzaken zulke dingen werden waargenomen. Maar de wisselende gestalten van Saturnus openbaarden een nieuwe en verborgen kunstgreep van de natuur, welks oorzaak noch Galilei, noch enige andere astronoom, met alle respect, in al de tijd die sindsdien verlopen is heeft kunnen achterhalen. Hij zag Saturnus, in de eerste plaats, niet als een simpele lichtende bol, maar als het ware drievoudig, met twee kleinere sterren aan beide kanten vlak naast een grotere in het midden. 

En aangezien dit voorkomen bijna drie jaar lang geen enkele verandering onderging, hield hij het voor zeker dat net zoals Jupiter vier begeleiders heeft, Saturnus er twee heeft, maar dan zonder enige beweging en steeds op dezelfde plaats aan zijn zijden bevestigd. Hij was echter gedwongen zijn mening te herzien toen Saturnus alleen verscheen, volledig verstoken van de andere satellieten. Toen hij dat met verbazing had gezien en probeerde de oorzaak ervan met een gissing op te sporen, deed hij zekere voorspellingen over het tijdstip van terugkeer en herstel van de eerste schijngestalte. Maar het is gebleken dat hij herin niet zodanig succes had als hij gehoopt had, en ook dat Saturnus niet tevreden was met slechts twee verschillende gedaanten.

Erflaters-I deel 1 Hugo de Groot gemist? Klik hier!

Specificaties

  • Jaar
    1955
  • Land
    Nederland
  • Thema
    Historische set

Deel dit product op...

Pinterest

We helpen u graag!

Bezoek ons

Kantoor Klaaswaal
Industrieweg 24
3286 BW Klaaswaal, Nederland

Route Locaties

© Verzamelaarsmarkt.nl, onderdeel van De Ruiter BV