Onze webwinkel maakt gebruik van cookies om een ​​betere gebruikerservaring te bieden en we raden u aan om het gebruik ervan te accepteren voor een optimale sitewerking.

Verzamelaarsmarkt.nl
Assortiment

Hollandse helden serie Deel 3: Tweede wereldoorlog - Vliegenier Jan van Arkel

Kies uw product

Na de capitulatie op 1 mei 1940 bleek niet iedereen bereid om zich bij de overgave neer te leggen. Als dienstplichtig sergeant moest Jan van Arkel zijn wapens in leveren en werd hij overgebracht naar de schouwburg in Den Haag. Samen met enkele collegae kroop hij door het raampje van het toilet naar buiten. Eenmaal buiten pakten ze een vrachtwagen en ramden de poort open. Ze vluchtten met een andere wagen naar IJmuiden en vluchtten verder met een vissersboot. Zo voeren ze richting Zeeland. Onderweg ontdekte een Duitse jager en beschoot hen, maar deze miste. Uiteindelijk, enkele uren later vond een Britse torpedojager hen en begeleidde hen naar Engeland.

In Engeland stelde hij zich eerst ten dienste van de Nederlandse regering in ballingschap en werd zo chauffeur van minister Dijxhoorn. Op 31 augustus reed hij koningin Wilhelmina naar de BBC voor haar toespraak voor Radio Oranje. Dit leven in Londen beviel hem niet, hij wilde vechten voor zijn vaderland. Hij vroeg toestemming om bij de RAF te mogen vliegen. Na zijn opleiding bij de RAF werd hij in 1942 toegevoegd aan het 41e Squadron. Na enkele moeilijke eerste vluchten kreeg hij zijn Spitfire goed onder controle. In een luchtgevecht wist hij aan twee Messerschmitts te ontsnappen, een verdween nadat hij hem beschoten had, de andere zat hem achterna. Van Arkel herinnerde zich een oude veteraan die zei 'You can always outdive them..' en dook naar beneden. Met de zee die steeds dichterbij kwam en de Duitser in zijn staart, gaf Van Arkel een ruk aan zijn stuurknuppel en weet hij zijn Spitfire horizontaal te krijgen. De Duitser kon dit niet en verdween in de zee. 

Van Arkel werd overgeplaatst naar het 167e aquadron en escorteerde veel bommenwerpers. Hier maakte hij zijn vierde kill, een Focke-Wulf Fw 190. Op 12 juni 1943 werd het squadron omgedoopt naar het 322 Dutch Squadron. Dit squadron werd overgeplaatst en kreeg de taak om verkenningsvliegtuigen en VI's neer te halen. Van Arkel wist van de 121 neergehaalde VI's er 10 op zijn naam te zetten. In 1944 vliegt het squadron weer vaker boven Frankrijk, waarbij het Duitse luchtafweergeschut zijn tol eist. Ook Van Arkel moest een noodlanding maken, hij slaagde echter België te bereiken en daar te landen. Van Arkel overleefde de oorlog en ging na de tweede wereld oorlog vliegen bij de koninklijke luchtmacht. Het 322 squadron verplaatste zich naar de vliegbasis Woensdrecht. Deze munten zijn het symbool van de strijd tegen de bezetter door de geallieerden en gevluchtte Nederlanders vanuit Groot Brittannië. 

Let op! Vanwege het unieke karakter van de munten zullen ze in werkelijkheid verschillen van de productfoto's.

Onze andere historische sets gemist? Klik hier voor de producten!

Specificaties

  • Land
    Nederland
  • Thema
    Historische set

Deel dit product op...

Pinterest

We helpen u graag!

Bezoek ons

Kantoor Klaaswaal
Industrieweg 24
3286 BW Klaaswaal, Nederland

Route Locaties

© Verzamelaarsmarkt.nl, onderdeel van De Ruiter BV